Jay Productions - Appbyrån
pictureSomalifakta

Somalin är en syskonras till Abessiniern som är en graciös och elegant katt av medelstorlek. De är slanka, smidiga och muskulösa. De har hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar.

Det skall vara god bredd mellan öronen som skall vara breda vid basen. Ögonen är mandelformade, stora, lysande och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Runt ögonen ser det ut som om katten har eyeliner. De kontrastrika ansiktsmarkeringarna ger katten både charm och en vilddjursaktig look.

Benen är långa och slanka. Tassarna är små och ovala. Svansen ska vara tämligen lång.

Agoutimönstrade (typ viltfärgade) katter har ett ”M” i den mörkare täckfärgen i pannan. Den mörka färgen löper sedan över hjässan och som en ål utefter ryggraden, och ut på svansen.

På somalin som ju är en långhårig abessinier är pälsen semilånghårig, (halvlånghårig) mycket mjuk, silkig och skön att röra vid. Svansen ska vara buskig som en rävsvans.

Tickingen ska bestå av minst tre färgband, men upp till 10 färgband är inte ovanligt. Pälsen utvecklas långsamt. Ticking och färg är sällan färdigutvecklade förrän vid 2-3 års ålder.

Önskvärt är också en välutvecklad krage och byxor, vilket innebär att katten har riklig päls runt halsen och på bakbenen. Pälsen är lättskött och tovar sig inte. Den får gärna ha tofsar på öronen.

Eftersom det finns ganska få somalis i Sverige är det tillåtet att använda "syskonrasen" abessinier i avelsarbetet; dessa avkommor får beteckningen Aby-Variant.

Somalin är en frisk ras som har få ärftliga sjukdomar.

Dom första somalikatterna kom till efter en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsanlaget. Det är alltså ingen mutation eller hybrid mellan aby och någon långhårsras.